nemetangol

A Kecskeméti Városháza a Minecraft világában

Az egyesületünk szakköreire járó gyerekek a Microsoft által meghirdetett Építsük meg Magyarországot! című pályázatra hozták létre a Minecraft világában a Kecskeméti Városházát.

További információk...

Minecraft - programozás szakkört indítunk

A Nyitott Szemmel Egyesület a nyári táborok óriási népszerűsége után úgy döntött, hogy a tehetséges gyerekek informatikai készségeit évközben is fejleszteni szeretnénk szakkör formájában...

További információk...

Kalandtábori beszámoló

2016. július 9-15 között a Zöld Nap Egyesület képviseletében kilenc személy vehetett részt a kecskeméti Nyitott Szemmel Egyesület által szervezett galyatetői Kalandtáborban...

További információk...

Mi is Nyitunk Európa-felé

Egyesületünk több olyan fiatal, pályakezdő kollégát alkalmazhat a programoknak köszönhetően, akik kellő felkészültséggel nemzetközi színtéren is képviselik hazánkat és Egyesületünket...

További információk...

Robotika tábor a LogMeIn támogatásával

A Robotika tábor egy új mérföldkő volt az Egyesületünk életében, ugyanis egyetlen táborunk sem kapott még ekkora támogatást...

További információk...

Látogatás a Tisza-tavi Ökocentrumban

Szeptember 26-án ellátogatott egyesületünk Poroszlóra a Tisza-tavi Ökocentrumba.

További információk...

A Hírös Lovárdában jártunk

2015. szeptember 19-én szuper családi napot tartottunk a Hírös Lovardában. A nap első elemként a házigazda körbevezetett minket a hatalmas birtokon...

További információk...

Új bankszámlaszámunk

Tájékoztatni szeretnénk minden kedves tagunkat, hogy megváltozott a bankszámlaszámunk.

Egyesületünk új számlaszáma: 11732002-20413703

További információk...

Sok kicsi sokra megy – 1%

Hamarosan bizonyára egyre sűrűbben találkozol a különböző civil szervezetek, alapítványok felhívásaival, amelyekben arra buzdítanak: ajánld fel adód egy százalékát az általuk végzett közhasznú feladatok támogatására....

További információk...

okt. 26 2012


2012. október 20-án a Nyitott Szemmel Egyesület kirándulást szervezett a Tisza-tavi Ökocentrumba Poroszlóra. Ez a komplexum egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Interaktív, gyermek centrikus, családbarát és formabontó egyben, mese nincs meglátogatása kötelező…

A közel százötven kilóméteres út alatt is a természet egyik csodája a reggeli köd tette látványossá az amúgy szürke reggeli utat.

poroszlo.001

A Tisza tavi hídon átkelve a gyerekek észrevettek egy furcsa kéttornyú építményt, ami minden más fölé magasodva, félreérthetetlenül mutatta, hogy ott valami van, ami nem más volt, mint az Ökocentrum fő épülete. A rutinosabb természetjáróknak már előre viszketett a talpa – a megmászására gondolva.

poroszlo.016

A program egy felfedező úttal indult, ami három szóval leírva talán annyit mondana, hogy irány a nádas.

poroszlo.030

Ha ez nem igazán hozná lázba a Tüskeváron és Matula Bácsin nevelkedett porontyokat, akkor az a tény, hogy hajóval visznek a kiindulási pontra, és hogy a nádasban a víz fölött nem sokkal pallókon kell közlekedni arra késztet bármilyen kis dzsungel harcost, hogy itt nincs mese anya és apa is jön, ezt meg kell nézni.

poroszlo.022

A helyenként több mint két méteres nádasban másfél kilométeres túra várt a jelentkezőkre.

poroszlo.026

Az állatok élőhelyét testközelből lehetett látni úgy, mint még soha, hiszen nem sokan vállalnák be az utat a derékig érő vízben.

poroszlo.052

A felnőttek számára is számtalan érdekességet tartogatott a program. Fa kilátókból lehetett megfigyelni a madarakat, ahol minden fajta részletes leírása is megtalálható.

poroszlo.033

A tó közepén található nyolc méter magas kilátóból pedig az egész környék látszott.

poroszlo.046

Ezután megnéztük Európa legnagyobb édesvízi akváriumát.

poroszlo.056

A 735 ezer liter össztérfogatú akváriumrendszer mini ökoszisztémát rejt: halak, kétéltűek és a Tisza-tavat lakó állatok életébe nyertünk bepillantást, miközben olyan élményben volt részünk, mintha a tó mélyén sétáltunk volna.

poroszlo.093

Már a felénél nyüzsögő hangra lettünk figyelmesek.

poroszlo.067

Mivel a halak nem igazán adnak ki hangot, mindenki kíváncsian várta mi lehet a hang forrása.

poroszlo.087

A „víz alatti komplexum” felénél meg is találtuk a hang forrását, mégpedig két nagyon cuki vidra személyében, akik üres pocival, nagyon éhesen várták a gondozójukat, hogy hozza a finom falatokat.

poroszlo.078

A vidra etetés ugyanis kérem szépen attrakció. Ezt várakozó 150-200 ember is bizonyítja, akik eme eseményt szerették volna megtekinteni.

poroszlo.081

A gondozó törökülésben etette kézből a két sírós állatkák – akik most meglepő módon csendben voltak és szorgosan ettek.

poroszlo.084

Miután tele volt a poci már egy kis produkcióra is hajlandóak voltak. Az élő halakat hihetetlen ügyességgel és gyorsasággal kapták el és ették meg természetesen. Sőt a végén még az etető vödörből is kiválogatták a legfinomabb darabokat.

poroszlo.100

Az első emeletre érve a Tisza makró világába, vagyis az apró vízi élőlényeket és otthonukat csodálhattuk meg. Végy egy mikroszkópot és egy nagy televíziót – vagy húsz percet töltöttünk itt a méh, szúnyog, vagy különböző növényi és állati alkatrészek 10-30-szoros nagyítású képének vizsgálatával. A leleményesebbek a saját hajukat is beáldozták, csak hogy kiderüljön kinek töredezett a haja vagy egészséges a hajhagymája.

poroszlo.103

Száz valahány lépcsővel feljebb pedig a vagy a tíz emelet magas kilátó tetejéről az egész környék a szemünk elé terült. A sok-sok lépcsőt már mindenki elfelejtve csodálta a környéket és a Tisza-tavi Ökocentrum létesítményeit.

poroszlo.110

Úton a pakolóba a buszhoz még megálltunk a Pelikános tónál, és a Dán szarvasoknál - akik egy kis zöld fűért cserébe tűrték a simogatást. A Tutajos tóhoz érve jött a meglepetés.

poroszlo.114

Térdig érő víz közepén egy vár a szélén különböző akadályokon keresztül lehetett a szigetre jutni.

poroszlo.117

Vagy – ezt kéri ezután minden gyerek a Mikulástól – apró 3-4 személyes tutajokon egy evezővel közlekedve lehetett meghódítani a várat.

poroszlo.130

Na, ez volt a gyerekeknek a térdig érő gyönyörűség, vizes ugyan senki nem lett viszont a húsz gyerek önfeledten vízi csatázott, játszott Jack Sparrow kapitányt, vagy éppen szabadította ki az egy szem királylányt a várból. A pihenés képen a gémes kutat mindenkivel kipróbáltatva pótoltuk „az eljátszott” vizet.

poroszlo.142

A hazafelé tartó úton volt még két állomásunk Szolnokon.

poroszlo.151

Egy előkelő étteremben elfogyasztottunk egy nagyon finom vacsorát desszertként az ország tortájával, majd ezután egészségügyi sétaként megnéztük a kivilágított Szolnok belvárosát, majd végig mentünk a Tiszavirág hídon.

poroszlo.157

Kecskemétre tartva a fáradtságát mindenki elfelejtve vidám énekkel, és nevetéssel emlékezett a nap élményeire.

poroszlo.152

Amiben bizony nem volt hiány, gyönyörű és egyben érdekes helyeken jártunk, és egy nagyon emlékezetes napon vehettünk részt a Nyitott Szemmel Egyesületnek köszönhetően.

Támogató: NEA

Koller István

facebookiconVaroshaza


videologo

logoright

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2
mod_vvisit_counterTegnap146
mod_vvisit_counterEzen a héten2084
mod_vvisit_counterMúlt héten1011
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5774
mod_vvisit_counterMúlt Hónapban4996
mod_vvisit_counterÖsszesen202320

2019 ápr. 21